Produkty z kozího mléka

Kozí mléko je pro člověka líp stravitelné než mléko kravské. Čerstvě nadojené, bez pasterizace, obsahuje nejvíce cenný látek, jako jsou enzymy, hodnotné bílkoviny a lehce stravitelné tuky, vitamíny, stopové prvky, minerální soli. Při dlouhodobější konzumaci má kozí mléko příznivé účinky především na výstavbu a obnovu buněk a zpomaluje jejich stárnutí. Také při zažívacích obtížích a špatné funkci trávicího traktu, včetně jater a slinivky, může kozí mléko a výrobky z něj významně pomoci. Ještě více je lidskému zdraví prospěšná kozí syrovátka. Ta dokáže posílit imunitu organizmu a také jej zbavuje škodlivých látek; má protizánětlivé účinky a podporuje tvorbu střevní mikroflóry; je dobrým pomocníkem i při hubnutí, neboť zabraňuje ukládání tuku. Při onemocněních kůže, kožních alergiích a ekzémech, se doporučují koupele v kozí syrovátce.
Zkuste kozí sýry

Kozí mléko snášejí dobře děti, které mají sklon k alergiím. Příčinou alergie bývá kasein – bílkovinná složka, obsažená v kravském mléce. Kozí mléko má skladbu bílkovin odlišnou a tudíž je pro alergiky vhodnější.

Produkty z kozího mléka:

·         mléko – přírodní nebo s různými příchutěmi (ovocné, čokoládové)

·         jogurty – vyrábí se z pasterizovaného mléka, které je zakysáno jogurtovou kulturou; používá se mikrobiální syřidlo, které je vhodné i pro vegetariány

·         sýry – měkké: tyto nezrající čerstvé sýry mohou být přírodní, anebo jsou ochuceny bylinkami (pažitka, bazalka), česnekem, kapií; vhodné k mazání na pečivo

polotvrdé: ručně hnětené sýry, zrají zpravidla jeden den, přetrvávají v solné lázni a mají dlouhou dobu trvanlivosti: patří sem například Fetta, zrající slaný sýr – ten se máčí v solném nálevu zhruba měsíc; Ricotta – sýr ze syrovátky

tvrdé: Gouda – zraje přibližně dva měsíce, Čedar – dozrává jeden až šest měsíců
Kozí farma

Pro labužníky je na trhu kozí sýr v olejovém nálevu s bylinkami, cibulkou, kapií, ale i jinými přísadami. Pomazánkový sýr z kozího mléka je velice lahodné chuti a je to zdroj lehce vstřebatelného vápníku. Kozí žervé – produkt tvarohovité konzistence je ideální pro každodenní konzumaci.

·         tvarohové krémy pro děti s několika druhy ovocných příchutí

·         syrovátkový nápoj má značnou biologickou hodnotu a jak už bylo výše řečeno, pravidelnou konzumací nápojů z kozí syrovátky se organizmus umí zbavovat škodlivin a rychleji spaluje podkožní tuk.